miercuri, 3 martie 2010

2night



A fost odata ca niciodata.....daca nu s-ar intampla nu s-ar povesti....Se spune ca Sfintul Nicolae a ajutat trei fete sarmane din orasul sau, aducandu-le darul de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era foarte saracacioasa. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va imbogati. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.
Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfantul Nicolae este cel mai popular sfant in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de ”Mos Neculai” si pana la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat.Sf. Nicolae (in limba greaca ”biruitor de popor”) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile ce le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului.
Tot in popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga.De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.


V-ati curatat ghetutele??:D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu